Begivenheder

<< September 2018 >>
Ma Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Log ind

Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.

Replikboks

Du skal være logget ind for at skrive en replik.

finn jelstrup
13-05-2018 00:45
dødsannoncer.net er opdateret med 614 nye poster.

Jens Villadsen
05-05-2018 18:29
Vær opmærksom på at foreningsnyheder bliver bragt på Facebook.

Jens Villadsen
12-08-2017 23:01
Nu kan efterårets program ses i kalenderen.

Joern Bolander
10-08-2017 11:12
Efteråret 2017 Aktiviteter med Legacy-kursus og Gotisk Læsning er datosat i Kalender. Hvis interesse for FamilyTree, oprettes erfa-gruppe derom.

Jens Villadsen
18-06-2017 22:53
Linket til Mediestream er føjet til vores linksamling. Foreløbigt placeret under punktet NYE.

Et bibliotek er brændt

Villiam Nielsen var en særdeles kompetent og hjælpsom slægtsforsker og nød stor respekt blandt medlemmerne i Slægtshistorisk Forening for Aalborgegnen. I årevis samlede han oplysninger om sin egen og hustru Klaras slægt fra det vestlige Vendsyssel.
Han anskaffede sig en mikrofiche læser og købte kort med affotograferede primærkilder som kirkebøger og folketællinger. Hundredvis af tætskrevne kartotekskort kom igennem skrivemaskinen inden han i en høj alder begyndte at benytte en pc med moderne tekstbehandling til registreringen. Og det gik hurtigt med at nedfælde fundene i kirkebøger og folketællinger fra hele landet. Det blev til mange ture til Landsarkivet i Viborg og Villiam lærte sig også at benytte et slægtsforskningsprogram til at holde styre på aner og efterkommere, og ikke kun i sin egen familie, men også mange af de baptistfamilie, han igennem sin kirke kom i berøring med.
Villiam var  flittig til at besøge foreningens arrangementer, de sidste mange år var kørestolen ingen hindring. I foreningen sagde vi, at når nogen spurgte til baptister: spørg Villiam, hvis han ikke ved det finder han ud af det, og finder han det ikke, findes det ikke. Ved en tilfældighed hjalp han engang en familie i Australien med at finde frem til danske aner og det resulterede i at over 450 australske efterkommere fandt deres danske rødder. I takt med at statens arkiver digitaliserede og offentliggjorde enorme mængder data, blev Internettet for Villiam en stor kilde til indsamlingen. Især de renskrevne folketællinger gjorde det forholdsvis let at finde personer og familier over hele landet.
Det store materiale på op mod 50 ringbind, et par tusinde kartotekskort og mange slægtsbøger blev for et års tid siden storartet givet til Aalborg Stadsarkiv, så alle kan komme og kigge i det. Når det kom til at læse de gamle med gotisk håndskrevne protokoller fra retsvæsenet og lignende, gik man aldrig forkert ved at søge hjælp til tydningen hos Villiam. Du kan da nok se at der står sådan og sådan sagde han med et lunt smil.
Også lokalhistorien hvor Villiam levede var han optaget af, i mange år boede familien i Vedbæk mellem Gug og Visse og da samlede han flere ringbind fulde af avisudklip om udviklingen i området. Dette materiale gav han til Gug-Sønder Tranders Lokalhistoriske Arkiv til gavn for eftertiden. Slægtshistorisk Forening for Aalborgegnen udnævnte Villiam Nielsen til æresmedlem på livstid og mindes med respekt et godt og hæderligt menneske.
Som præsten sagde ved bisættelsen: et bibliotek er brændt.

Kommentarer

7 #1 Jens Villadsen
d. February 24 2018 23:15:47
I forbindelse med foreningens jubilæum besøgte jeg William for at få et interview. Jeg må indrømme hans viden var enorm og hans flid ligeledes.

Kommentér

Du skal logge ind for at kommentere.
Siden dannet på: 0.05 sekunder
5,034,957 Unikke besøg